Klassinen hieronta ja erikoishieronnat

HIERONTA

Kipeää paikkaa hieroo vaistomaisesti. Hierominen on vanha ja yleinen parannuskeino, joka on kansanparannuksessa tunnettu ympäri maailmaa.
Suomessakin hierojia oli joka kylässä, ja yleisesti luultiin, että pitää hieroa kovakätisesti. Varsin myöhään selvisi, että lihaskovettumia, kouristustiloja ja muita kipeitä paikkoja ei saada sulamaan voimalla, koska lihas vastustaa kovaa käsittelyä supistumalla yhä enemmän.

Hierojille alettiin opettaa eri tilanteisiin sopivia hierontaotteita. Hieromaopiston johtaja A. Roiha luetteli kirjassaan seuraavat hieronnan menetelmät: Hivertely, huljutus, virutus, tönkäily, suonittelu, kaavinotteet, kyntöotteet, takoilu, koputukset, naputukset ja taputukset (lähde: Toivo Rautavaara; Miten luonto parantaa). Nykyään opetus perustuu viiteen perusotteeseen: sively, hankaus, pusertelu, täristys ja taputus.

HYRINÄN HIERONTA

Itselleni on jäänyt mieleen Olavi Mäkelän opettama asia: ”Taidolla, ei voimalla, silloin ei puolustuksella ole tarvetta”. Yritän sopeuttaa voimankäytön ja otteet tarpeen ja asiakaan iän sekä mahdolliset rajoitteet huomioon ottaen. Tavoitteena on tuottaa asiakkaalle hyvää oloa ja -mieltä, helpottaa hänen mahdollisia vaivojaan sekä parantaa vastustus- ja stressinsietokykyä. Saada keho ja mieli elastiseksi.

Asiakkaan kanssa yhdessä suunnittelemme hieronnan keston, sarjat ja miten hierotaan.

Ohjeita itsehoitoon, vinkkejä liikuntaan, työergonomiaan ja ruokavalioon annan mielelläni

Hierontaan ei ole ikärajaa.

Klassinen hieronta on perusta erikoishieronnoille

KUUMAKIVIHIERONTA ­– HOT STONE-HIERONTAnallet

Itämaisessa lääketieteessä kiviterapiahoitoja on käytetty jo yli 5000 vuotta.

Kivien energia ja lämpö lisäävät hieronnan tehoa huomattavasti. Hieronta on lempeää, lämpö ulottuu syväkudoksiin asti ja lämmin, rentoutunut olo jatkuu useita päiviä.

Erinomainen lihasjännitysten laukaisija.

HYRINÄN KUUMAKIVIHIERONTA

On yleensä aina kokohieronta, aikaa kannattaa varata puolitoista tuntia.

Kivet lämmitän vesihauteessa termostaatilla varustetussa kattilassa.

Aluksi asettelen akupisteisiin ympäri kehoa aktivoimaan ja rentouttamaan. Öljytty kivi liukuu lempeästi iholla, eikä asiakas voi aina tietää, onko kädessäni kivi vai ei.

 • Erinomainen hoito: stressaantuneelle, kipeälle tai/ja kylmästä kärsivälle ihmiselle, joka haluaa, että pidetään hyvänä. – Siis jokainen meistä ajoittain.
 • Kun haluat aloittaa liikunta- tai jonkun muun harrastuksen, mutta energiaa ei oikein löydy ja paikatkin ovat jumissa.
 • Jos työsi johdosta niska-hartiaseutusi jännittyy ja kipeytyy
 • Lahjaksi myös itselle

HUNAJAHIERONTA

Jo ammoisina aikoina Tiibetiläiset munkit käyttivät hunajaa hieroessaan ja hoitaessaan.

Hunaja on luonnon lahja ihmiskunnalle, kuin äidin rakkaus: Antaa hyvää aurinkoista energiaa ja vastustuskykyä, ravitsee, hoitaa ja puhdistaa.

HYRINÄN HUNAJAHIERONTA – KUNINGATARHOITO

Hunajahieronta aloitetaan aina selästä. Hermosto herätellään lempeästi nikama nikamalta pyöritellen. Hunajaa lisätään, ja koko selkä käydään läpi laajoilla pyörittävillä otteilla. Jatketaan näin kunnes ote ei enää luista. Hunajan sokerit imeytyvät jopa nivelkapseleihin saakka, ravitsevat, lämmittävät ja parantavat aineenvaihduntaa sielläkin.

Hunajahieronta on tehokasta sidekudoshierontaa. Nivelrikosta kärsivät ihmiset, ovat kertoneet saavansa huomattavaa apua tästä ihanasta hoidosta.

Kun hunaja on hyvin imeytynyt, aloitetaan ”tassutteluvaihe” eli painetaan ja nostetaan kämmeniä rytmikkäästi. Tassuttelua jatketaan, kunnes kaikki hunaja, mikä ei ole imeytynyt ihoon, irtoaa. ”Jumipaikat” saavat enemmän hoitoa, koska hunaja irtoaa vasta lihaksen rentoutuessa.

Hoidon kruunaa kuuma kääre.

Hunajahieronta antaa uskomattoman paljon energiaa, lämpöä ja iloa. Voimaantuminen on seurausta parantuneista yöunista, elastisesta kehosta ja aineenvaihdunnan paranemisesta. Selluliitti saa kyytiä ja iho on heleä ja kaunis. Vaikutukset kestävät kauan. Kleopatran kauneuden ylläpitäjä oli hunaja-tammanmaitokylpy!

Suosittelen lämpimästi etenkin kaamosmasennuksen ehkäisyyn.

INTIALAINEN PÄÄHIERONTA

Intiassa jo kahden vuosituhannen ajan käytetyn päähieronnan toi Eurooppaan Intialainen Nareda Mehta. Perinteiseen päähierontaan hän lisäsi niskan ja hartiaseudun hoitamisen sekä kasvojen käsittelyn.

HYRINÄN SAVOLAINEN PÄÄHIERONTA

”Ihminen voi päättää, ettei ole enää kiire”. Asenne, motivaatio ja keskittyminen oleelliseen ei aina ole helppoa. Päähieronta auttaa siinä. Mieli avautuu, hengitys ja sydämen syke rauhoittuu, jalat tulevat lämpimiksi ja kevyiksi. Voi lähteä ”lentoon”, siivet kantavat kauan vielä hoidon jälkeenkin. Hoidon aikana yleensä istutaan vaatteet päällä, asento tuetaan mukavaksi tyynyillä, peitto päällä pitää lämpimänä. Kasvot hieron mielellään makuulla.

Tule päähierontaan aina kun alkaa kiristää!

VOICE MASSAGE

Siilinjärveläinen Leena Koskinen on kehittänyt Voice Massage -terapian pioneerityönä yhdessä asiakkaiden ja erikoisasiantuntijoiden kanssa. Mm foniatrit, äänen ammattilaiset, laulunopettajat, puheterapeutit, keuhkolääkäri, purentafysiologit, urheilulääkäri ovat olleet mukana kehittämässä tätä erinomaista hoitomuotoa. Hoitoa on kehitetty 80-luvulta lähtien. Terapeutteja Leena Koskinen on alkanut kouluttaa 90-luvulla, nykyään koulutuksesta vastaa Piia Oikarinen. VM-terapiaa saa antaa vain koulutettu VM-terapeutti. Suomessa toimii VM-yhdistys, jossa ei ole jäsenenä läheskään kaikki terapeutit. Ritva Timosen nimeä ei yhdistyksen listalta löydy. Voice Massage on ”ykköshoitoni”. Yhdeksän vuotta sitten elämäni mullistui täysin löydettyäni HENGITYKSEN. Yksinkertainen, vaikea asia, jota ilman ei tule toimeen. Leena Koskinen kehoitti menemään metsään, hengittämään ääniä, värejä ja tuoksuja. ”käykää konserteissa, teatterissa, kuunnelkaa musiikkia, lumikenkäilkää talvella, kuntosalille saa mennä, kunhan muistaa hengittää siellä”, näitäkin Leenan ohjeita olen noudattanut hyvällä menestyksellä.

HOITOA, HUOLTOA, HOKSAAMISIA, HARJOITUKSIA

Voice Massage -terapia on äänentuottoon osallistuvien lihasten ja lihasryhmien rentouttamista ja aktivoimista klassisen hieronnan ottein ja ohjattua hengitystekniikkaa apuna käyttäen.
Hoito kohdistetaan syvätason lihaksiin ylävartalon, kaulan, niskan ja kasvojen alueella. Hoidon lopuksi hierotaan aina pää. Oleellinen osa hoitoa on kotona tehtävät harjoitukset, jotka auttavat lihasmuistin uudelleen ohjelmoimisessa.
Hengitys on koko kehon tukipilari, sillä pinnallisen hengityksen myötä koko keho ja mieli voi huonosti. Hengitykseen osallistuvia lihaksia on ylävartalon alueella yli sata.

Ryhti on olotila, ei asento.

Ääni: Hyvä ryhti, keuhkoilla ja lihaksilla tilaa toimia, avoin ääntöväylä – Hengitys – Ääni, keuhkoista tuleva ilma saa äänihuulet värähtelemään – Resonanssi – Artikulaatio – Kuultava ääni.
Voice Massage -terapian tavoitteena on vapaa, luonnollinen ryhti joka mahdollistaa vapaan, luonnollisen hengityksen. Hyvä hapensaanti ja elastinen keho ja mieli tekee ihmisen onnelliseksi ja kauniiksi. Parantunut vastustuskyky stressiä ja sairauksia kohtaan kohottaa itsetuntoa sekä parantaa elämänlaatua joka sektorilla. Voice Massage -terapia virittää kehon ja mielen.

Voice Massage -terapia toimii hyvin purentahoidon tukihoitona. Urheilijoiden hengitystekniikkaa parantamaan terapia on oivallinen. Käytännössähän urheilijan, ammattilaulajan ja –näyttelijän työ on samanlaista – hengityslihaksiston pitää toimia ääriolosuhteissa. Kivun ja jännityksen hoitoon menetelmä on tehokas – kipu hengitetään pois. Erinomainen hoito ennen leikkauksia –toipuminen on nopeaa, koska aineenvaihdunta on hyvä. Masennuksen, stressin tai surun uuvuttama keho saa voimaa ja mieli avautuu sekä itsetunto paranee hapen vaikutuksesta. Niska-hartiaseudun jännityksistä kärsivät ihmiset hyötyvät todella paljon tästä tehokkaasta hoidosta.

Voice Massage -terapiaan varaan aikaa 1,5 h, hoitosarjat ovat lyhyitä, 3-5 hoitokerran jälkeen viimeistään on tapahtunut ”hyviä asioita”. Ahkera kotiharjoittelu tuottaa aina hyvän tuloksen.

”Tee elämäsi yhtä sielukkaan yksinkertaiseksi, kuin taukoamaton hengitys”

”Ei aina tarvitse helistä ja soida. Elämä kasvaa hiljaisuudessa”

VYÖHYKETERAPIA & AKUPUNKTIO

Vyöhyketerapia tunnetaan myös nimellä refleksoterapia.

Jalkaterässä, kämmenissä ja korvanlehdissä on koko kehomme heijasteina. Kun näitä heijastealueita, vyöhykkeitä hierotaan ja painellaan niin ääreishermosto viestittää keskushermostoon tarpeen tasapainottaa kehon toimintoja, jotka mahdollisesti ovat epätasapainossa.

Jalkaterä on pääasiallisin hoidon kohde, koska siellä on erittäin runsaasti hermopäätteitä.
Kasvot ja koko keho käsitellään myös tarvittaessa, vauvoilla aina.

Korvan heijastepisteet ovat erinomaisia akuuteissa kiputiloissa, esim. päänsärky tai olkapään tulehdus.

Vyöhyketerapia on oivallinen hoito kun haluat:

 • rentoutua
 • parantaa aineenvaihduntaa, turvotus esim jaloissa aiheuttaa ongelmia
 • vatsaan tasapainoa – loistava hoito vauvojen koliikkivaivoihin!
 • unta tai parantaa unen laatua
 • apua levottomiin jalkoihin
 • selkävaivoihin helpotusta
 • tasapainottaa hormonitoimintaa
 • käynnistää synnytyksen

Hoitoaika on noin tunti, vauvoilla itse hoito kestää vain n. 10 – 15 min, mutta varataan tunti

Hoitovaikutus on yksilöllinen, ja siksi hoitokertoja on hyvä olla useita.

Vauvoilla palaute hoidosta tulee nopeasti, jos kolmen kerran jälkeen ei ole huomattavaa apua tullut, suosittelen menemään lääkärille, koska itkun syynä voi olla esim. maitoallergia.

Synnytys käynnistyy kahden vrk:n kuluttua, jos hoito on auttanut (keho on aktivoinut omat synnytyshormonit).

Akupunktio

Akupunktion juuret johtavat 3000 vuoden päähän Kiinaan. Hoito perustuu kehon hermoratojen aktivointiin. Akupunktioteoriassa nämä radat määritellään kanaviksi. Ne yhdistävät ihmiskehon orgaaniseksi kokonaisuudeksi, kuljettavat verta ja nesteitä sekä säätelevät kehon kylmä-kuuma tasapainoa, pitäen koko kehon toiminnot tasapainossa. Moderni tiede selittää akupunktiohoidon hoidoksi, joka aktivoi hermostoa vapauttamaan kemikaaleja lihaksistossa, selkäytimessä ja aivoissa. Nämä kemikaalit joko estävät kivun tunnetta tai laukaisevat toisten kemikaalien ja hormonien vapautumisen, mikä vaikuttaa puolestaan kehon omaan sisäiseen säätösysteemiin.

Yleisempiä apupunktiolla hoidettavia vaivoja ovat:

allergia ja astma
halvaukset, hermostoperäiset kiputilat
ihottumat
kuukautiskivut, lapsettomuus
masennus, migreeni, psykosomaattiset oireet
pää, niska, -ja hartia- ja iskiaskivut
stressi, unettomuus

AIVOJUMPPA

Aivojumppa sopii kaikenikäisille. Harjoituksia voi tehdä seisten, istuen tai maaten. Monen alan asiantuntijat soveltavat aivojumppaa omassa työssään sekä monen muun alan työntekijät, opiskelijat ja urheilijat parantavat suorituskykyään aivojumpan avulla.

Aivojumppaharjoitukset parantavat;

 • keskittymiskykyä
 • kehittävät itseluottamusta ja muistia
 • lieventävät stressiä
 • ehkäisee dementiaa
 • auttavat kommunikoinnissa, organisoinnissa ja tarkkaavaisuudessa.
 • tehostaa näkemistä ja kuulemista
 • parantaa lukemista, kirjoittamista, muistamista, tasapainoa ja fyysisiä toimintoja
 • aivojen ja kehon kokonaisvaltainen toiminta paranee

Aivojumppa – Brain Gym on tohtori Paul E. Dennisonin yhdessä vaimonsa Gail Dennisonin kanssa kehittämä oppimiskinesiologian keskeisin menetelmä. Oppimiskinesiologian ja aivojumpan näkemyksen mukaan ihmisen oppiminen niin kuin kaikki muukin toiminta on kokonaisvaltaista kehon ja mielen yhteistyötä. Kantava ajatus on , ettei ole oppimis- tai toimintakyvyttömyyttä, on vain mm. näkemistä, kuulemista, muistamista, muistamista, puhumista ja toimimista estäviä häiriöitä, tukoksia.